Bent u al AVG-proof?

By Jan Traas

Bent u al AVG-proof?

Data center dat is beveiligd voor IT security en informatiebeveiliging. Rsult

"We leven in het post-AVG tijdperk"

Iets wat ik bedrijven wel eens hoor zeggen. De wettelijke druk is er vanaf en we kunnen met zijn allen weer gewoon door met waar we mee bezig waren. Helaas is dit een misvatting. De praktijk leert ons namelijk dat meer dan 70% van de MKB organisaties nog geen AVG compliance hebben bereikt.

Dit komt omdat AVG voor veel bedrijven een onbekende materie is. Is het een technische uitdaging? Of een juridische? Het antwoord op die vragen is eenvoudiger dan doet vermoeden: het is een bedrijfskundige uitdaging.

Als ondernemer heb je vast al vaker je bedrijfsrisico's in kaart gebracht. Het verschil met de komst van de privacywetgeving (AVG), is dat je nu ook goed moet nadenken welke gegevens je gebruikt in welke bedrijfsprocessen, waar deze gegevens staan en hoe je ze hebt beveiligd.
Je bent namelijk van deze data afhankelijk voor je bedrijfsvoering. Daarom is een juiste beveiliging, of beter gezegd, informatiebeveiliging cruciaal.

Alleen al het aantal datalekken is verdubbeld in 2018 ten opzichte van 2017. En dit zijn dan alleen nog maar de gemelde datalekken die tot bedrijfsschade hebben geleid. In 2017 waren dit er 10.007, vorig jaar al 20.881. De feiten liegen er dus niet om!

Bovengenoemde punten laten zien dat het verstandig is om extern advies in te winnen: hoe kan jouw bedrijf op een praktische wijze AVG compliance bereiken?
Onze Functionaris Gegevensbescherming, Jan Traas, kan je vrijblijvend adviseren. Bellen kan naar 088 - 22 15 888 of 06 - 22 26 19 10, mailen kan naar jantraas@rsult.com.