Nieuw BTW-nummer voor ZZP’ers

By Lonneke van Bakel

Nieuw BTW-nummer voor ZZP’ers

vacature Rsult

Voor de meesten is het al bekend: ZZP-ers kunnen niet langer hun BSN-nummer gebruiken als btw-nummer. Dit betekent dat ZZP'ers een nieuw btw-nummer uitgereikt krijgen voor 1 januari 2020.

Voor nu wordt nog steeds het oude btw-nummer getoond op de btw-aangifte van ZZP'ers. Dit is ook het geval in de digitale btw-aangifte die vanuit Twinfield kan worden verstuurd. Dit blijft zo totdat de Belastingdienst aangeeft volledig over te gaan op het nieuwe btw-nummer.

Als een ZZP btw-nummer wordt ingevuld, werd altijd al gecontroleerd of dit nummer geldig is. Na invoering van het nieuwe btw-nummer is er sprake van twee controles: controle voor het oude btw-nummer en voor het nieuwe btw-nummer.

Vanaf de september 2019 release van Twinfield boekhouden kan het nieuwe nummer door ZZP'ers al geregistreerd en gebruikt worden.

Btw-nummers in de administratie-instellingen 

Voor het nieuwe btw-nummer is een nieuw veld toegevoegd in de administratie-instellingen: ZZP btw-nummer. Om het nieuwe nummer in te vullen in de administratie-instellingen, ga je naar Instellingen > Administratie-instellingen > Administratie-instellingen > Belasting.

Btw-nummer bij klanten en leveranciers 

Het ZZP btw-nummer van klanten en leveranciers kan worden ingevuld in de bestaande btw-nummer velden bij klanten en leveranciers. De btw-nummervelden in de stamgegevens van klanten en leveranciers ondersteunen zowel de oude als de nieuwe controle, zodat zowel het 'oude' als het nieuwe ZZP btw-nummer kan worden ingevuld. Zo zorgen we ervoor dat in de stamgegevens altijd maar 1 btw-nummer is opgenomen, ongeacht of de relatie een ZZP'er is of niet.

Btw-nummer op de factuur tonen en opnemen in ICP transacties

Op verkoopfacturen kan nu al het nieuwe btw-nummer vermeld worden, zodat je klanten jouw gegevens alvast kunnen bijwerken. Hieronder staat beschreven hoe je te werk gaat, afhankelijk of je met Twinfield Classic of Twinfield Verkoop factureert.

Twinfield Classic:
Voor gebruikers van de Classic facturatie is het nieuwe veld in de Administratie-instellingen gekoppeld aan het bestaande "meergemeld" voor het btw-nummer, dat binnen word-sjablonen gebuikt kan worden voor het maken van een verkoopfactuur.
De werking is als volgt. Als het "ZZP btw-nummer" veld is gevuld, dan wordt deze waarde gebruikt tijdens het maken van een verkoopfactuur. Is dit veld nog niet ingevuld, dan wordt de waarde van het al bestaande btw-nummerveld gebruikt.

Twinfield Verkoop:
Voor gebruikers van Twinfield Verkoop geldt dat gebruikers zelf het factuursjabloon moeten aanpassen als daarop het btw-nummer is vermeld.
De reden hiervoor is dat het eigen btw-nummer uit de Administratie-instellingen niet wordt afgedrukt op de facturen in Twinfield Verkoop. Hier is voor gekozen om gebruikers de mogelijkheid te bieden een eigen logo en/of huisstijl toe te passen in Twinfield Verkoop. Meestal is het btw-nummer naast andere NAW-gegevens al opgenomen in het ontwerp. De Twinfield Verkoopmodule heeft daardoor meer mogelijkheden, maar dit soort velden wordt daardoor niet uitgelezen uit de Twinfield administratie. Om het factuursjabloon aan te passen ga je naar: Verkoop > Facturen > Gerelateerd > Factuur sjabloon.

Tot slot: Ondernemers in de Eu met klanten en leveranciers in Nederland kunnen het nieuwe ZZP btw-nummer opnemen bij het invoeren van ICP transacties. Ook binnen de ICP-aangifte zelf kunnen de ZZP btw-nummers worden gebruikt.

Gebruik je Twinfield Verkoop factureren als ZZP'er?
Als je gebruik maakt van (een) achtergrondafbeelding(en) zoals een sjabloon of logo, waarin je btw-nummer is opgenomen, neem dan tijdig contact op met een vormgever om het btw-nummer in deze afbeelding aan te laten passen.